Ρινικά Σπρέι: 3 Συχνές Ερωτήσεις για τη χρήση τους
- Zenios Zeniou
- Mar 5
- 2 min read
Updated: Mar 13

Η καταρροή, αλλά και το “μπούκωμα” της μύτης είναι ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον ωτορινολαρυγγολόγο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Παρακάτω θα απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών, σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων μέσω της χρήσης των ρινικών σπρέι.
Q#1 “Έχει κορτιζόνη γιατρέ”;
Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή ανησυχία που εκφράζουν οι ασθενείς, η οποία και βασίζεται σε μία από τις πιο εσφαλμένες εντυπώσεις που έχει σχηματιστεί για τα ρινικά σπρέι.
Το πρόβλημα δεν είναι στην κορτιζόνη!
Τα ρινικά σπρέι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Αποσυμφορητικά: Περιέχουν ως δραστική ουσία κάποιον αγγειοσυσπαστικό παράγοντα, και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή ποσότητα κορτιζόνης. Έχουν άμεσο αποτέλεσμα και προκαλώντας αγγειοσύσπαση στον ρινικό βλεννογόνο “ανοίγουν” τον χώρο διευκολύνοντας την αναπνοή. Παρά το γρήγορο και ανακουφιστικό αποτέλεσμα, η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται στις 5-7 ημέρες καθώς σε παρατεταμένη χρήση οδηγούν σε εθισμό, φαινόμενο rebound (μετά τη διακοπή χρήσης, η μύτη είναι πιο μπουκωμένη από πριν) και φαρμακευτική ρινίτιδα (φθορά του ρινικού βλεννογόνου).
Σπρέι κορτιζόνης: Δεν ξεμπουκώνουν άμεσα τη μύτη, οπότε οι ασθενείς απογοητεύονται και εγκαταλείπουν τη θεραπεία από τις πρώτες μέρες. Ωστόσο, τα σπρέι αυτά προορίζονται για μακροχρόνια χρήση και με εξαιρετικά αποτελέσματα σε παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η χρόνια ρινικολπίτιδα και οι ρινικοί πολύποδες, όπου η αντιφλεγμονώδης δράση της κορτιζόνης είναι το κλειδί!
Q#2 “Ναι αλλά δεν είναι επικίνδυνη η κορτιζόνη”;
Η κορτιζόνη αποτελεί μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδη ουσία, η οποία όμως δημιουργεί ανησυχία για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ωστόσο, ο λόγος που η χρήση των σπρέι κορτιζόνης επιτρέπεται ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ότι το φάρμακο απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος σε αμελητέες ποσότητες, ανεπαρκείς στο να προκαλέσουν υπέρταση, οστεοπόρωση και άλλες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες χρόνιας χρήσης κορτιζόνης. Επιπλέον, δεν προκαλείται εθισμός και φαρμακευτική ρινίτιδα όπως συμβαίνει με την κατάχρηση των αποσυμφορητικών σπρέι.
Q#3 “Πώς πρέπει να κάνω τους ψεκασμούς”;
Γενικός κανόνας είναι ότι πριν από τη χρήση οποιουδήποτε σπρέι, πρέπει να προηγείται πλύση της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό, προς απομάκρυνση των εκκρίσεων.
Για την καλύτερη κατανομή του φαρμάκου στη μύτη, συνιστάται να σκύβετε ελαφρώς προς τα εμπρός και να ψεκάζετε σημαδεύοντας το πλάγιο ρινικό τοίχωμα (προς το μάτι).
Βοηθάει να ψεκάζετε το δεξί ρουθούνι πιάνοντας το σπρέι με το αριστερό χέρι, και το αριστερό ρουθούνι πιάνοντας το σπρέι με το δεξί χέρι!
Ένα συνηθισμένο λάθος αποτελεί το “ρούφηγμα” της μύτης κατά τον ψεκασμό. Με τον τρόπο αυτό, το φάρμακο περνάει στον φάρυγγα αντί να παραμένει και να δρα στον ρινικό βλεννογόνο.
Εν κατακλείδι...
Τα ρινικά σπρέι αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στη φαρέτρα μας, κατά της ρινικής συμφόρησης ή/ και καταρροής εάν χρησιμοποιούνται σωστά, κατά περίπτωση και πάντα με βάση τις οδηγίες του ειδικού, που δεν είναι άλλος από τον ωτορινολαρυγγολόγο